Müdürlüğümüz yayınlanan “Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Tebliğ” le ilgili olarak açıklamada bulundu.
Gıdacı esnaflarımızdan kasaplarımız, mandıracılarımız ve balıkçı esnaflarımızı yakından ilgilendiren “Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Tebliğ” bir süre önce yürürlüğe girdi. Tebliğ gereği; yerel, marjinal ve sınırlı faaliyette bulunmaları şartıyla bu esnaflarımız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kayıt Kapsamına alınacak. Bu bağlamda,
Marjinal ve sınırlı faaliyet kapsamında örneğin bir kasap esnafımız; bir markete haftada en çok 2 bin 500 kg, sadece çiğ et ve/veya kıyma satabilecek. Mandıracı esnafımız da marjinal ve sınırlı faaliyet kapsamında bir markete, sadece; yoğurt, süzme yoğurt, peynir, tereyağı, ayran, lor, çökelek gibi ürünleri, haftada toplam 500 kg’ı geçmemek kaydıyla satabilecek.
Balıkçı esnaflarımız ise, marjinal ve sınırlı faaliyet kapsamında; sadece bütün halindeki balıkçılık ürünlerini, haftada 500 kg’dan fazla olmayacak şekilde satabilecek.
Tebliğ gereği; kasap, mandıra ve balıkçı esnaflarımız bu ürünlerini, işyerlerinin bulunduğu nokta merkez kabul edilerek, 50 km yarı çap içerisinde kalan alandaki bir perakendeciye satabilecek. Tebliğ ayrıca; yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet kapsamında satışa arz edilen veya tedarik edilen hayvansal gıdalara ait düzenlenmiş fatura veya sevk irsaliyelerinin; bu işi yapan esnaflarımız tarafından, talep edilmesi halinde yetkili mercie sunulacağını belirtmekte.
Aynı şekilde, bu işi yapan esnaflarımız; hayvansal gıdayı arz ettikleri perakendecilerin, işletme kayıt numaraları ile her bir perakendeciye sattıkları hayvansal gıdanın miktarlarına ait kayıtları tutacak ve talep edilmesi halinde bunları, yetkili mercie sunacak.
Ve bu kayıtlar; ilgili mevzuatında aksi belirtilmediği sürece elde edildikleri takvim yılının sonundan itibaren en az 12 ay süre ile muhafaza edilecek.
17 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” gereği, onay kapsamına alınmış olan bu gibi işyerleri; bu yönetmeliğin, 7 Ocak 2014 tarihinde yapılan değişikliğinde; marjinal, yerel ve sınırlı faaliyette bulunmak kaydıyla, artık kayıt kapsamına alındı.
Bu işin esas ve usulleri ise; 27 Kasım 2014 tarihinde yayımlanmış olan bu tebliğde yer almakta. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ya da ilçe müdürlüklerine dilekçe ve ekinde bir taahhütname ile müracaat edip kayıt kapsamına alınmak istemeyen kasap, mandıra ve balıkçı esnaflarımız ise onay kapsamında bir işyeri olarak değerlendirilecek.
Bilindiği üzere; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onay almadan üretim yapanlara 10 bin TL, depo ve satış yerlerine ise 5 bin TL. idari para cezası verilmekte ve bu işletmelerin faaliyetleri durdurulup ürünlerine el konulmakta, mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilmekte.
Aynı şekilde; kayıt yaptırmayan üretim yerlerine ise 2 bin TL, perakende işyerlerine ise bin TL idari para cezası uygulanmakta. İşte kasap, mandıra ve balıkçı esnaflarımızın, böylesi ağır idari para cezası ile karşı karşıya kalmamaları için bir an önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ya da ilçe müdürlüklerine başvurup kayıt belgelerini alsınlar. Tüm kasap, mandıra ve balıkçı esnaflarımıza duyurulur…