T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sayın Bakanımız Vahit Kirişci, İlimizde Düzenlenen "2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı"na Katıldı.

Yayın Tarihi : 2.11.2022

​      Kocaeli Kongre Merkezinde düzenlenen programa Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişci, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Mücahit Sami Küçüktığlı, Vali Seddar Yavuz, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, İl Müdürümüz Yüksel Çil ve Kocaeli tarım teşkilatımız, Afrika, Somali, Balkan ülkelerinden belediye başkanları, 30 büyükşehir belediyesinin yöneticileri, belediyelerin tarımsal ve kırsal hizmetler dairesi yöneticileri, yerel yönetim temsilcileri, özel sektör yatırımcıları, çiftçiler ve akademisyenler katılım sağladı.

      Kocaeli'de düzenlenen '2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı'na katılan Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişci konuşmalarında, "Bizim sloganımız, Suyu düştüğü yerde tutacağız, İnsanları olduğu yerde doyuracağız. Kocaeli için kent tarımı yapılabilir. çünkü İstanbul'a Türkiye'de üretilen sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 25'i gidiyor. 76 ilden ve 270 bin kamyonla taşınıyor. Bu kamyonlar 140 milyon kilometre yol kat ediyor ve 117 bin ton karbondioksit salıyor. Kocaeli'nin İstanbul için tarım üretimi yapması ve bunu incelemesi gerekir" dedi.

      Merkezi idarelerin aldığı kararların, yerelden de destek görmesi veya birlikte yürütülmesinin son derece önemli olduğunu söyleyen Kirişçi sözlerine "Yerel yönetimlerin çalışmaları sahiplenmemesi ve yeterli desteği vermemesi durumunda ideal denilen çalışmaların bile kadük kalabilir. Tarım stratejik bir sektördür. Tarımdan hareketle de gıda bizim vazgeçilmezimiz. Bunun için de bulunurluk(erişeilirlik) veya arz güvenliği dediğimiz kavram var. Bulunurluğu sağlamak zorundayız. Bunun da iki yolu var; ya üreteceksiniz ya da üretenlerden alacaksınız. Dünyanın içerisinden geçtiği süreçte artık "gıda milliyetçiliği" şeklinde bir kavramın ortaya çıktı. Artık ülkelerin bu alanda ihracat kapılarını kapattığını ve kendine yeterliliğin hesabını yapmaya başladı. dedi.

Konuşmalarının sonunda bu çalıştaydan çıkacak kararları önemsediğini ve şimdiden ülkemiz tarımına hayırlı olması temennilerinde bulundu. Program fotoğraf çekimi ile son buldu.