T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2 Yıl Süren “ Bal Arısının Kiraz Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması” Yayım Projesi Kapanış Toplantısı Yapıldı.

Yayın Tarihi : 13.11.2018
Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Tarımsal Yenilikleri Yaygınlaştırılması Projesi Kapsamında 2017-2018 yıllarında uygulanan “Bal Arısının Kiraz Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması Yayım Projesi” Kapanış Toplantısı Kocaeli Sanayi Odası Toplantı salonunda gerçekleşti. 

Bakanlığımız koordinatörlüğünde İl Müdürlüğümüzce ( Karamürsel ve Körfez İlçelerimizle )  proje ortaklarımız Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü, Kocaeli Arı Yetiştiriciler Birliği ve Derince Ziraat Odasıyla ortaklaşa 2 yıl süreyle devam eden projenin kapanış toplantısında İl Müdürümüz Nuri AL’ ın yanı sıra Bakanlığımız Eğitim Yayım Daire Başkanlığında proje koordinatörü Metin KARAHAN, Müdürlüğümüz Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, İl ve İlçe Müdürlükleri Teknik elemanları, Derince Ziraat Odası Başkanı İsmail DEMİR, Kocaeli Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Hüseyin YILMAZ ve üreticiler hazır bulundular.

Toplantının açılışı İl Müdürümüz Nuri AL yapmış olup yaptığı konuşmada Kiraz polinasyonunda böceğe bağımlılık %90 olup böcekler içinde bal arılarının oranının %90 olduğu düşünülerek “Bal Arısının Kiraz Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması Yayım Projesi ” hazırlanmış ve Bakanlığımızın onayıyla uygulamaya konulmuştur. 2 yıl süren projeyle kiraz üreticileri, arı yetiştiricileri arasında koordinasyon kurularak meyve ve bal verimi ile kalitesinin artırılması hedeflenmiştir. dedi Daha sonra söz alan konu sorumlusu Ziraat Mühendisi Mustafa ERDOĞAN projeyle ilgili sunumda kısaca şu konulara değinmiştir. Polinasyon Nedir, Her hangi bir yolla anterlerden alınan polenlerin aynı çiçeğin veya aynı türün başka bir çiçeğinin dişicik tepesine taşınmasıdır.

POLİNASYONUN ÖNEMİ:
*Ürünün nitelik ve niceliği artmaktadır.
*Doğanın sürekliliği sağlanmaktadır.
*Daha erken ve yeknesak ürün elde edilir.
*Tohumların yağ içeriği artmaktadır.
*Meyve şekli bozulmamaktadır.
*Kaliteli hibrit tohum elde edilmektedir.
*Parselde hasat aynı zamanda yapılmaktadır.
*Hasadın zamanında yapılması ile bitkiler hastalık ve zararlılardan daha az etkilenir.

KİRAZDA ÇİÇEKLENME SÜRESİ: İlimizde kiraz ağacında çiçeklenme mevsim koşullarına bağlı olarak Nisan Mayıs aylarında gerçekleşmekte olup çiçeklenme başlangıç ve bitiş süresi 8-10 gün arasındadır.
Genel olarak Arı-Bitki İlişkisi: Çiçeklerin tozlaşması (polinasyon) için arılara, arıların da beslenmesi için çiçeklere ihtiyaçları vardır. Arıcılar ve Kiraz üreticileri koordineli çalıştıklarında her iki üretici grubu işbirliği içerisinde olacaktır. 

Projemizin Amacı
*Meyve yetiştiriciliğinde asıl amaç verim ve kaliteyi artırmaktır. 
*Bunu sağlamanın önemli faktörlerinden bir tanesi de tozlaşma ve döllenme  olaylarının iyi bir şekilde gerçekleşmesidir. 
*Zira çiftçiler tüm kültürel işlemleri tam yapsa bile polinasyon işlemini önemsemeyip ihmal etse, bereketli bir hasat elde etmede başarısız olacaktır.
*Kiraz tozlaşmasında böceğe bağımlılık % 90’dır. Böcekler içerisinde Bal arılarının oranı yine % 90’dır. Bu oranlarda kiraz tozlaşmasında bal arılarının önemini ortaya koymaktadır. 
Projeyle Karamürsel ve Körfez İlçelerimizde demonstrasyon bahçeleri tespit edilmiştir. Aynı bahçe içinde bir kısım ağaçlar arı girişi engellenmiş ağaçlara file çekilmiştir. Bir kısmında da arının tozlanmasına izin verilmiştir. File içindeki ağaçlarda verim ağaç başı 2-3 kg da kalırken diğer arıların çalıştığı ağaçlarda 50-60 kilogramları bulmuştur.

Proje Kapsamında Yaptığımız Faaliyetler
*Şubat 2017 tarihinde proje ortaklarımız ve çiftçilerimizin katılımı ile proje açılış(tanıtım toplantısı) yapıldı.
*Şubat 2017 Hizmet içi eğitim
*Mayıs 2017 tarihinde proje ortağımız olan Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsüne çiftçilerimizle teknik personellerimiz eşliğinde teknik gezi yapıldı.
*Mayıs 2017 tarihinde İl Müdürlüğümüz demonstrasyon bahçesi ve Körfez Naip mahallesinde tarla günü yapıldı.
*Ocak 2018 Kartepe Maşukiye - Avluburun ve Karamürsel Karaahmetli Mahallelerinde Çiftçi toplantısı yapıldı.
*Mayıs 2018 Karamürsel Karaahmetli Mahallesinde tarla günü yapılmıştır.

Kapanış toplantısı Bakanlık koordinatörümüz Metin KARAHAN’ının yayım projeleriyle ilgili bilgi vermesiyle devam etmiştir. Toplantı projede emeği geçenlere İl Müdürümüz tarafından plaket takdimlerinde bulunmuştur. Toplantı toplu fotoğraf çekimi ve ikramla son buldu.