T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" Sertifika ve Ödül Töreni Ve Proje Pazarı Açılışı Gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 6.07.2018

Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı Sertifika ve Ödül Töreni ve Proje Pazarı Açılışı Gerçekleştirildi. Programda Vali Yardımcısı Ahmet BÜYÜKÇELİK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yayım Hizmetleri Daire Başkanı Sürur KIR, Başiskele Kaymakamı Atilla KANTAY, Çayırova Kaymakamı Hasan GÖZE, Körfez Kaymakamı Dr. Hasan Hüseyin CAN, İl Müdürümüz İlhan ÖZEL, Bilecik İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Mustafa DEMİRBAŞ, Kocaeli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir YÜMNÜ, Çalışma ve İş Kurumu Müdür Yardımcısı Engin GÜLMEZ, KOSGEB Müdürü İbrahim USTAÖMER hazır bulundular.

Program İl Müdürümüz İlhan ÖZEL'in açılış konuşmasıyla başlamıştır. Yaptığı konuşmada ;Kırsalda kadın girişimciliğinin özendirilmesi, desteklenmesi ve yatırım imkânlarının geliştirilmesi için kırsalda yaşayan girişimci özelliği taşıyan kadınlara İŞKUR/KOSGEB işbirliği ile uygulamalı girişimcilik eğitimleri verilerek bilgi ve beceri geliştirme yoluyla istihdamlarına yönelik katkı sağlamak, iş kurmalarına imkân vermek amacı ile 2015 yılında "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı"  başlatılmıştır.

Bu çalışma ile tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, kadınlarımızın üretici ve girişimci ruhlarını geliştirmek, bilinçlendirmek, uygulanabilecekleri projelerin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak amaçlanmaktadır.

Mevcut durumda tarımsal faaliyetlerin her aşamasında etkin rol alan kadınlarımızın, tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren yenilikçi kaynakları etkin-verimli sürdürülebilir kullanan, bulunduğu çevreye öncülük eden ve rol model olan/olabilecek kadın çiftçiler tarafından hazırlanacak. Böylece projelerin kadın çiftçilerimizin hayatlarında bir farkındalık ve ivme kazandırması, kırsalda kadın istihdamına katkıda bulunması ile tarımda başarılı kadın girişimcilerin giderek artması açısından önemli olacaktır.

"Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" 2018 yılında "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" ile kırsal alanda yaşayan ve yoğun olarak tarımın içinde yer alan 18-40 yaş genç kadınlara yönelik faaliyet gösterecektir. Program ile kırsal alanda genç kadınlara yönelik sürdürülebilir iş olanaklarının oluşturulması, mevcut istihdam olanaklarının korunması, bu sayede kırsal alanların ekonomik faaliyet düzeylerinin artırılması, kırsal nüfusun azalmasının önlenmesine katkıda bulunulması ve farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır dedi.

Bu Program 2015 yılında başlatılmış olup her yıl devam etmektedir. 2018 yılında  "Yedi Bölgede Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" olarak bölgesel çalışma planlanmış olup bu kapsamda her bölgenin koordinatör ili belirlenmiştir. İlimiz İstanbul, Bilecik, Çanakkale, Edirne'nin içinde bulunduğu Marmara bölgesi için koordinatör il olarak seçilmiştir.

 Projeyle ilgili olarak her ilde önce kendi illerinde kadın üreticilere yönelik Proje girişimcilik kursları düzenlenmiştir. Bu bağlamda ilimizde bütün ilçeleri kapsayacak şekilde 3 ilçe merkezinde (İzmit, Kandıra, Körfez) KOSGEB uzmanlarınca 93 kadına kurs verilmiştir. Bu 93 bayandan 78'i proje hazırlayarak yarışmaya katılmıştır. Diğer illerde de bu kurslar düzenlenmiş olup 75'er kursiyer proje hazırlamıştır.

Programda Bölgesel Proje Pazarı ve Sertifika Töreni'ne her ilden dereceye giren ilk 10 proje sahibi kadın çiftçi ile katılmış olup Her il için tören esnasında dereceye giren ilk 3 projesi jüri üyeleri tarafından ilan edilmiştir. Proje pazarında dereceye giren kadın çiftçilere teşvik ödülü olarak Birinciye 3.000TL, ikinciye 2.000TL, üçüncüye 1.000TL ödül verilmiştir. Program katılımcıların Proje Pazarını gezmeleri ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.       

Bakanlık düzeyinde gerçekleştirilecek yarışmanın değerlendirilme aşamaları; Temmuz 2018 döneminde 29 ilden gelen kadın çiftçi projeleri Bakanlığımızca belirlenen jüri tarafından değerlendirilerek puanlanacak, Bakanlık tarafından belirlenecek bir ilde ve tarihte "Girişimci Kadın Çiftçi Ödül Töreni" gerçekleştirilerek dereceye giren projelere ödülleri verilecektir. Türkiye finalinde dereceye giren projelere verilecek destekleme miktarı minimum 20.000TL,maksimum 40.000 TL'dir.