2021 yılında Marmara Denizi'nde sıcaklık, deniz suyundaki durağanlık ve azot-fosfor bolluğuna bağlı ortaya çıkan ve Marmara Denizi'nde doğal yaşamı etkileyen afet niteliğinde müsilaj kirliliği oluşmasıyla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 22 maddeden oluşan Marmara Eylem Planı açıklanmıştır. Marmara Eylem Planı'nın 18. Maddesi kapsamında Marmara Denizi'ndeki hayalet ağların temizlenmesi planlanmıştır.
Marmara Denizi'nde oluşan müsilaj ile mücadele için hazırlanan 'Marmara Denizi Eylem Planı' kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından Marmara Denizi'ndeki hayalet ağların temizlenmesi kararı alınmıştır.
Söz konusu eylem planı kapsamında Kocaeli Valiliğimiz nezdinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında; İzmit Körfezi, çeşitli nedenlerle denize terk edilmiş yaklaşık 43.000 metrekare ağdan temizlemiştir.
2024 yılında “Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında yürütülen çalışmalarda belirlenen 8 noktadaki deniz dibinde bulunan hayalet ağların temizlenmesi için Karamürsel, Gölcük, İzmit, Körfez ve Gebze sahillerinde belirlenen ağlar denizden çıkarılmıştır.
Yapılan çalışmalar sonucu; Yaklaşık 170.000 metrekare alan tarandı. Hayalet ağ olduğu tespit edilen 8 noktadan yaklaşık 11.000 metrekare ağ deniz dibinden çıkarılmıştır.
Proje kapsamında İzmit sahilinde yapılan temizlik çalışmalarına katılan Vali İlhami Aktaş’a Tarım ve Orman İl Müdürü Altan Çakır, İl Müdür Yardımcısı Ramazan Yakar, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Murat Coşkun eşlik ettiler.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılan çalışma sonucunda temizlenen kayalık alanlardaki habitatın hızla tekrar oluşacak ve İzmit körfezimizdeki deniz canlılarına ait popülasyonu artacaktır.
Denizlerimizdeki biyoçeşitliliğin devamının sağlanması ve balıkçılığımızın korunması amacıyla yürüttüğümüz çalışmalarımız devam edecektir.